Новини

Що таке ДПА – чи воно важливе? Які предмети? Як готуватись?

Прокрутити вниз
Опубліковано:

Коли діти переходять до найважливіших років навчання у школі, батьки починають хвилюватися про наближення таких еказаменів, як ДПА. Інтернет переповнений інформації щодо цієї теми, а батьківські чати розриваються через бурхливе обговорення майбутніх іспитів. Але треба зауважати, що при цьому, у деяких батьків все ще немає чіткого уявлення про те, що таке ДПА, у чому полягає суть складання цих екзаменів, як до них готуватися, та чим ДПА відрізняється від ЗНО? 

Репетитор з підготовки до ДПА Академістечко
Репетитор з підготовки до ДПА Академмістечко

У цій статті ми розповімо про всі необхідні деталі теми ДПА, чим заспокоїмо наших читачів.

Як і студенти, школярі мають час від часу проходити перевірку на отриманні за час навчання знання. Такі перевірки відбуваються після четвертого, дев’ятого та одинадцятого класу. Якщо після успішного складання ДПА у четвертому класі дитина просто переходить у п’ятий клас, то після дев’ятого та одинадцятого класу рішення про місце подальшого навчання може змінитися через результати іспитів. 

Так, результати ДПА у дев’ятому класі впливають на те, чи піде дитина до десятого класу, чи зможе вступити у якісь інші навчальні заклади, такі як колледж, ліцей та інше. 

Після дев’ятого класу дитина складає три предмети, з яких перший це українська мова, другий – математика, а третій визначається щороку індивідуально для класу під час педагогічної ради. 

Як складаються іспити ДПА у дев’ятому класі?

Розберемо більш детальніше, як складаються іспити ДПА. Зазвичай, українська мова складається у формі диктанту, обсягом на 160-170 слів. Після написання учнями диктанту, перевіряються знання орфографії, граматики та пунктуації. Як правило, на написання диктанту та самоперевірки роботи уходить близько години часу.

ДПА з такого предмету, як математика складається з низки завданнь, які поділяються у відношенні 1:2 щодо наявності завдань на знання таких розділві математики, як геометрія та алгебра. Зазвичай, ДПА з математики відбувається 2 години та 15 хвилин, але якщо учні навчаються у спеціалізованному математичному класі, то вони складають цей іспит з математики 3 години.

Третій предмет, як ми вже сказали, обирається щоразу самостійно радою школи, час його проведення та специфіка завдання залежить від обраного предмету.

підготовка до іспитів онлайн
підготовка до іспитів онлайн

ДПА та ЗНО у чому різниця?

Після одинадцятого класу випускники школи складають Зовнішнє Незалежне Оцінювання, за результатами яких вступають до вищого навчально закладу. Екзамени діти складають по одному разу з трьох або чотирьох (за вибором учня) предметів. Отриманні оцінки переводяться у 200-бальну систему для розрахування рейтингу для вступу та у 12-бальну систему, щоб записати їх як результати ДПА у шкільний атестат. Тож для випусників школи більш актуальна тема ЗНО, у той час як для дев’тикласників саме тема ДПА.

Підготовка до ДПА онлайн

Якщо Вашій дитині потрібно складати ДПА, наша IT школа Go-Mother пропонує заняття з нашими викладачами для учнів 9 класу з таких предметів, як українська мова, математика, історія України та інші в онлайн форматі. Цей формат є дуже зручним для учнів, тому як у старших класів немає зайого часу, який витрачається на шлях до репетиторських центрів, важливо зекономити кожну хвилину і витратити її на додаткові вирішенні задачі та повторення матеріалу. Заняття проходять у зручний для учня час, при цьому графік будуєть з чітким урахуванням рівня знань та залишенним часом на підготовку. Запишіть Вашу дитину до нашого репетиторського центру і допоможіть їй тим самим успішно скласти іспити.

Залиште номер і ми допоможемо підібрати курс

Зроби крок до успішного майбутнього сьогодні

Child looks up!