Новини

Класи Python – складно, але можливо

Прокрутити вниз
Опубліковано:

Програмування пітон для дітей – це навчальний курс, на якому учні освоюють багатофункціональну мову програмування Python. А в цій статті ми розглянемо класи та як їх використовувати.
Усе в Пайтоні є об’єктами. Це означає, що кожний об’єкт має метод та значення, бо всі об’єкти базуються на класі. Тому клас – це проєкт об’єкта. Розгляньмо приклад:
x = “Mike”

print(dir(x))
[‘__add__’, ‘__class__’, ‘__contains__’, ‘__delattr__’, ‘__doc__’, ‘__eq__’,

‘__format__’, ‘__ge__’, ‘__getattribute__’, ‘__getitem__’, ‘__getnewargs__’,

‘__getslice__’, ‘__gt__’, ‘__hash__’, ‘__init__’, ‘__le__’, ‘__len__’, ‘__lt__’,

‘__mod__’, ‘__mul__’, ‘__ne__’, ‘__new__’, ‘__reduce__’, ‘__reduce_ex__’, ‘__repr__’,

‘__rmod__’, ‘__rmul__’, ‘__setattr__’, ‘__sizeof__’, ‘__str__’, ‘__subclasshook__’,

‘_formatter_field_name_split’, ‘_formatter_parser’, ‘capitalize’, ‘center’, ‘count’,

‘decode’, ‘encode’, ‘endswith’, ‘expandtabs’, ‘find’, ‘format’, ‘index’, ‘isalnum’,

‘isalpha’, ‘isdigit’, ‘islower’, ‘isspace’, ‘istitle’, ‘isupper’, ‘join’, ‘ljust’,

‘lower’, ‘lstrip’, ‘partition’, ‘replace’, ‘rfind’, ‘rindex’, ‘rjust’, ‘rpartition’,

‘rsplit’, ‘rstrip’, ‘split’, ‘splitlines’, ‘startswith’, ‘strip’, ‘swapcase’, ‘title’,

‘translate’, ‘upper’, ‘zfill’]

Цей приклад демонструє нам рядок привласнений змінною х. Це може виглядати як великий обсяг, але річ у тому, що цей рядок має багато методів. Якщо ви використовуєте ключове слово dir, ви отримаєте список усіх методів, які можна присвоїти рядку. Ми бачимо 71 метод! Технічно ми не можемо викликати методи, які починаються з підкреслення, так що це звужує список до 38 методів, але це все ще дуже багато! Що це означає? Це означає, що рядок заснований на класі, а змінна х – і є екземпляр цього класу. У Пайтон ми можемо створювати власні класи.

Поведінка коду

Класи необхідні, щоб пов’язати поведінку коду та його стан. Навіщо потрібні класи? Вони необхідні для створення диспетчера контексту. Класи корисна річ з якою варто познайомитись кожному програмісту, що використовує питон. В цій статті ми розглянемо, як використовувати класи у випадках створення диспетчера контексту для вебзастосунку.

Курси пітон для дітей: підключення до інструкції «with»

Якщо ви знаєте, як створити клас пітон, то з легкістю зможете під’єднати ініціалізуючий і завершальний код до інструкції with.

Пам’ятайте, що програмуючи на Python, ви не повинні використовувати лише об’єктноорієнтованою парадигмою — ця мова має достатню гнучкість і дозволяє писати код у будь-якому стилі. Але, у випадках, коли ми підключаємо до інструкції with рекомендовано скористатись класом, хоч без цього і можна обійтись.

Тож, аби приєднати до інструкції with необхідно створити клас. Після того, як ви дізнаєтесь, як створювати класи – зможете створити свій клас і реалізувати в ньому підтримку протоколу управління контекстом. Цей протокол і є механізмом (вбудованим у Python) підключення до інструкції with.

Подивимося, як створити і використовувати класи в Python, а в наступному розділі обговоримо протокол управління контекстом.

Навчання пітон для дітей: створення класу

Створити клас в пітоні складно, але можливо. Ось легкий приклад:
# Python 2.x syntax

class Vehicle(object):

“””docstring”””

def __init__(self):

“””Constructor”””

Pass
Цей клас не робить нічого конкретного, але це дуже гарний інструмент для вивчення. Для створення класу потрібно використати ключове слово class, за ним йде найменування класу. У Пайтоні, конвенція свідчить про те, що найменування класу має починатися з великої літери. Наступний крок відкриття круглих дужок за ними слідує слово object і закриті дужки. “object” – те, на чому заснований клас, або успадковується від нього. Це називається базовим класом чи батьківським класом. Більшість класів у Пайтоні засновані на об’єкті. У класів є особливий метод під назвою __init__. Який ми розглянемо у наступних статтях. А навчитись створювати власні ігри чи вебзастосунки ви можете освоївши курс програмування пітон для дітей.

Залиште номер і ми допоможемо підібрати курс

Зроби крок до успішного майбутнього сьогодні

Child looks up!