Новини

Як підготуватись до НМТ з української літератури

Прокрутити вниз
Опубліковано:

НМТ з української літератури – підготуйся разом з GoMother!

У 2024 році абітурієнти в Україні, які планують вступати у вищі навчальні заклади мають складати чотири предмети на НМТ, з яких три є обов’язковими, а один обирають самостійно. Один із варіантів для вибору – українська література.

Особливий інтерес до тесту з української літератури виявлять ті студенти, які мають намір вивчати філологічні спеціальності. Але цей предмет можуть обрати всі охочі абітурієнти. Варто пам’ятати, що конкретний перелік предметів для вступу на певну спеціальність встановлюють вищі навчальні заклади, тому рекомендується слідкувати за оновленнями на їхніх вебсайтах.

Щодо підготовки до тесту з української літератури, IT школа GoMother поділиться корисними порадами, включаючи де знайти перелік творів для тесту НМТ-2024, як читати їх (повністю чи скорочено), як запам’ятовувати імена, характеристики персонажів, псевдоніми авторів, роди й жанри, і що важливо знати про тренування за тестами ЗНО минулих років. Також ми розповімо про способи, які допоможуть зробити підготовку до іспиту більш приємною.

З чого почати підготовку

Важливо розпочати підготовку до тесту з української літератури вже в осінньо-зимовий період навчального року. Перший крок – пройти вступний тест ЗНО за попередні роки для вимірювання свого рівня та відстеження прогресу. Потім слід ознайомитися з програмою ЗНО з української мови та літератури, яка залишається актуальною, та списком обов’язкових творів для іспиту.

Додатковою корисною інформацією може бути добірка творів, яку надає медіа освіта.ua. Вона містить перелік творів в хронологічному порядку, починаючи з усної народної творчості й закінчуючи сучасними літературними творами. З цього списку рекомендується спочатку читати найбільші за обсягом твори, а менші, наприклад, фольклор і лірику, залишити на кінець. Також рекомендується читати твори повністю, оскільки тести часто містять запитання, на які важко відповісти без повного розуміння змісту тексту.

Наприклад, епізод з електричною мухобійкою у ЗНО-2020, де учням треба було встановити відповідність між епізодами твору. Цей епізод був у творі “Мина Мазайло”, але в скороченому переказі цієї деталі не було. Тому важливо читати твори повністю, щоб бути готовими до таких запитань.
НМТ з української літератури
Також можна розглядати кількість творів у контексті кількості тижнів, які залишилися до НМТ. Це сприятиме визначенню потрібного темпу ознайомлення з творами. Проте слід пам’ятати, що при обмеженому часі підготовки, як от 3–4 місяці, розглядати всього по одному твору на тиждень буде недостатньо.

Також репетиторський центр IT школи GoMother рекомендує групувати твори за складністю протягом одного періоду підготовки. Наприклад, якщо деякі твори є простими та короткими, і їх легко зрозуміти, то за тиждень можна розглянути 2-3 таких твори. Але наступного тижня можна приділити увагу лише одному твору, який вважається доволі складним, наприклад, “Хіба ревуть воли, як ясла повні”.

Яку стратегію підготовки обрати?

Ідеальною стратегією підготовки, на думку репетиторів GoMother, є прочитання твору повністю, формування власної думки про нього, запам’ятовування ключових фактів, а потім закріплення цих знань на короткому переказі.

Крім того, важливо виписувати слова-маркери для кожного твору, оскільки НМТ – це не тільки вимірювання знань про деталі сюжету, але й розуміння основних аспектів твору. Кожен твір має свої маркери, такі як місце подій, час, імена головних героїв, їх характеристики, рід та жанр твору, ім’я автора та псевдонім, якщо є. Ці маркери можна зберігати у вигляді записів, схем, таблиць, коміксів або навіть аудіозаписів, залежно від вашого стилю запам’ятовування.

Крім того, ці маркери стануть у пригоді для пошуку цитат, які часто включаються в завдання тесту, і можуть бути ключовими для правильних відповідей.

Важливо запам’ятати назву твору та ім’я автора чи авторки, оскільки ці дані часто використовуються у тестових запитаннях. Багато студентів допускають помилки в цьому питанні, тож докладайте зусиль, щоб ця інформація була вам відома.

Щоб краще розуміти теорію літератури, рекомендуємо вивчати її на прикладах конкретних творів. Оскільки теорія літератури пов’язана з аналізом літературних текстів, її краще вивчати, розглядаючи ці твори. Наприклад, коли ви аналізуєте “Хіба ревуть воли, як ясла повні”, ви можете одночасно розглядати теоретичні аспекти, які стосуються роману, такі як рід, жанр, період історії, ключові характеристики роману тощо.

Також важливо навчити учнів аналізувати вірші. Наприклад, вони повинні вміти розпізнавати різні літературні прийоми, такі як метафори, метонімія, порівняння і т. д. Просте знання визначення цих термінів не є достатнім; важливо навчити майбутніх студентів розпізнавати їх у різних творах. Це вимагає практики.

Аналіз сучасних текстів також важливий, оскільки останнім часом завдання ЗНО з української літератури включають тексти, які не входять до офіційної програми й запитують визначення певних характеристик жанру тощо.

НМТ з української літератури – підготовка за допомогою тестів

Під час підготовки до НМТ/ЗНО також корисно використовувати тести з минулих років. Це допомагає зрозуміти формат тестування. На самому екзамені учні повинні вже знати, як інтерпретувати умови завдань, а не зустрічати їх вперше.

Рекомендуємо тренуватися з тестами відразу, оскільки це дійсно становить 40% успіху. Ви можете прочитати всі тексти та вивчити теорію, але, наприклад, не зрозуміти, як поєднати ім’я митця з його висловлюваннями або цитатну характеристику персонажа з описом цього персонажа.

У останньому випадку, у нас навіть немає імені, і це вже складніший рівень. Тому з перших етапів підготовки варто зосереджуватися на цьому.

Також на ранній стадії підготовки, для уникнення надмірного стресу, можна проходити тести за конкретними темами, які вже були повторені. Такі тести можна знайти на освітньому порталі osvita.ua. Пізніше, коли студенти набудуть більше знань, вони можуть розв’язувати тести за роками.

Щодо запам’ятовування імен, псевдонімів та назв творів, тут корисно використовувати візуалізацію або створення сюжетів. Учні можуть використовувати готові посібники, де інформація подається у вигляді візуальних елементів. Або можна створити власні малюнки, які допоможуть запам’ятати інформацію.

Для запам’ятовування великих творів, де ключові фрагменти можуть бути замальовані та підписані важливими цитатами, можна використовувати комікси. Щодо запам’ятовування назв творів та їх авторів і псевдонімів, корисними можуть бути картки з одного боку, де зазначена назва твору, і з іншого – ім’я автора чи авторки та псевдонім, якщо є. Іншою альтернативою є використання програми Quizlet для створення цифрових карток.

Методи запам’ятовування

Для кращого запам’ятовування деталей можна використовувати метод асоціацій, проте важливо створювати асоціації, які охоплюють два або більше ключових моменти, які слід запам’ятати та об’єднати. Наприклад, для запам’ятовування автора і назви твору можна створити образ з об’єктів, які асоціюються з цією інформацією.

Для ефективної підготовки до ЗНО рекомендується робити декілька разів повторення. Спочатку прочитати твір, потім, після певного часу, послухати короткий переказ в аудіо- або відеоформаті. І, нарешті, провести останнє повторення за місяць до іспиту.

Підсумовуючи, успішна підготовка до ЗНО з української літератури передбачає поступове вивчення творів, регулярне проходження тестів, використання методів візуалізації та асоціацій для запам’ятовування, і багаторазове повторення для закріплення знань.

Не слід соромитися звертатися до своїх вчителів за допомогою та консультаціями. Репетиторський центр GoMother підготує до складання на високий бал з НМТ та успішного вступу. Ми підберемо викладача, що стане вашим провідником у світі літератури. Уроки будуть у зручний для вас час на м. Академмістечко або онлайн.

Запрошуємо на перше безоплатне заняття!

Залиште номер і ми допоможемо підібрати курс

Зроби крок до успішного майбутнього сьогодні

Child looks up!