Новини

Як підготувати дитину до нового навчального року

Прокрутити вниз
Опубліковано:

Підготовка дитини до школи – це важкий та напружений процес для батьків. Це охоплює не лише придбання навчальних посібників, шкільного одягу та необхідних пристроїв. Велике значення має моральна та освітня підготовка, адже налаштування на навчальний процес є однією з найбільш складних викликів, як для батьків, так і для учня.

Сьогодні розповімо про те, як допомогти дитині підготуватись вдома, а також розкажемо про одну захопливу програму, якщо у вас обмежений час для цього.

Підготовка дитини до школи та що вона включає?

Що саме включає цей тривалий процес і що означає підготовка до школи? Перш за все, це знайомство дитини зі школою та навчальним процесом, особливо, якщо вона йде в перший клас. Якщо дитина вже має досвід навчання, все одно варто підготувати її до нового навчального року. Кожен наступний рік зазвичай вимагає більше зусиль, тому учень, який готується заздалегідь, зазнає менше стресу на початку навчального року, порівняно з тим, хто не підготувався під час літніх канікул. Тому підготовка дитини до школи – це програма, яка розроблена для полегшення навчання під час шкільного року.

Типи підготовки до школи

1) Навчальна програма наступного року від Міністерства освіти

Батьки отримують у відділі освіти або на офіційному сайті спеціальний звіт програми з кожного предмета, а дитина готується вдома до кожної теми окремо. Цей спосіб не легкий, оскільки учневі треба головним чином працювати самостійно.

2) Репетиторство

Це один з найбільш поширених способів, оскільки воно звільняє батьків від проведення часу за освітніми матеріалами разом з дитиною. Підтягнути успішність з окремими предметами – це досить дієвий варіант. Учень отримує знання з тих предметів, які йому даються важче. Вчителі звертають увагу на пропущені знання та пробіли в інформації з минулого року. З репетитором можна обговорити й часткове освоєння матеріалу з наступного класу. Таким чином, школяр підтягує знання з минулого року і плавно входить в наступний рік.

3) Спеціалізовані курси

Дещо схожий варіант з попереднім, але тут вже не вчитель приходить додому до учня, а сам школяр приєднується до онлайн-занять з підготовки до школи або приходить в освітній заклад. Курси можуть бути як з однієї дисципліни, так і комплексні. Можна обрати окремі предмети, або ж попросити провести аналіз знань дитини й тільки потім вирішити, що саме їй необхідно пропрацювати.

4) Літні табори з предметною підготовкою

Наразі існує безліч літніх таборів, де діти не тільки граються, а й в ігровій формі отримують знання, які однозначно знадобляться в школі. Особливо такий метод підходить для учнів молодших класів. Підготовка дітей до школи в літньому таборі не навантажує дитину під час канікул і не змушує відчувати, що вона навчається ще й під час відпочинку. Ненав’язливий процес навчання, який викладачі вправно застосовують в таборах, скоріше заохочує дитину змагатися з самою собою та покращувати навички, щоб не виділятися на тлі інших дітей. Тому таке проведення часу позитивно впливає на учня і непомітно готує його до школи.

5) Підготовка за допомогою відео

Нині в інтернеті є цікаві відео, які викладають вчителі з креативним підходом до навчання. За такими відео багато дітей отримують корисну інформацію з цікавими фактами. Вже давно сучасні педагоги помітили, що цікаві факти “по темі” діти слухають уважніше, ніж суху інформацію з підручника. Якщо подавати матеріал, не навантажуючи учня правилами або речами, які треба запам’ятати, то йому буде приємно слухати вчителя і дізнаватися нові цікавинки. Ознайомлюючись з одним відео вдень, школяр отримує необхідні шкільні знання для підготовки до школи.

Вправи підготовки до школи вдома

Для майбутніх першокласників підійдуть вправи з письма, читання та лічби. Це найпростіші вправи, посібники з якими можна знайти в будь-якому магазині книг або шкільного та дошкільного приладдя. Протягом пів години щодня, і дитина здобуде навички, які допоможуть їй перші пів року в школі відчувати себе успішним школярем. А це, своєю чергою, заохотить навчатися успішно й далі, оскільки результати приноситимуть задоволення.

Всі ті, хто йде не в перший клас, може скористатися підручниками з готовими завданнями чи з концентрованими правилами та формулами. Такі матеріали є в друкованому вигляді та в інтернеті. Інформація в посібниках виглядає, як параграф з темою в шкільному підручнику, але там менше непотрібної інформації, а тільки формула і метод її застосування. Це дуже корисно, оскільки не відвертає увагу на зайву інформацію та довге пояснення.

Підготовка учня до школи з іноземної мови найкраще працює методом постійної практики в домашніх умовах. Ефективно, якщо хтось із батьків володіє мовою, яку вивчає їх дитина, і може спілкуватись з нею щоденно. Якщо ж ні, то продуктивно буде мати вдома записи розмов мовою, що вивчається, або фільми чи мультфільми, які дитина може дивитись без перекладу.

Підготовка з літературних предметів означає часте читання класики, розгляд різноманітних хрестоматій, а, якщо дитині важко дається читання, можна подивитися фільми на основі класичних творів. Багато дітей позитивно відгукуються про такий метод вивчення літератури, оскільки за одну-дві години можна освоїти цілий твір, при цьому вловити головну ідею та задум твору, не виділяючи на це половину дня. Звичайно, якщо завдання полягає в тому, щоб знайти у творі особливі розмовні звороти, то книгу варто читати в друкованому варіанті, а не у вигляді відео чи аудіо.

IT курси: зручно для батьків, захопливо для дітей

Усі батьки бажають, щоб їх діти були освіченими та добре навченими. Але іноді батькам не вдається надати допомогу через відсутність часу або достатніх знань у певній сфері. Завдяки багатьом програмам та вправам для підготовки до школи, діти можуть з легкістю готуватися до шкільного процесу вдома. І навіть без допомоги дорослих.

Серед дітей, які навчаються в початковій школі, популярні комп’ютерні курси підготовки. Таку підготовку можна отримати завдяки IT курсам від IT школи GoMother. Ми пропонуємо вивчення основ програмування, навичок 3Д-моделювання, створення контенту та розвиток особистих якостей учня, таких як аналітичне мислення та розвиток особистості, а також багато іншого.

IT школа GoMother дозволяє дитині розвивати наступні навички та здібності:

  • Відчувати себе впевнено на уроках та зосереджувати увагу на найважливіших аспектах.
  • Корисно та продуктивно проводити час з гаджетом.
  • Розвивати пам’ять, логічне мислення та вміння зосереджуватись.
  • Отримати навички користування комп’ютером, які будуть корисні в майбутньому.
  • Вміти розуміти, де в мережі інтернет безпечно, а де – небезпечно.

Шановні батьки! Саме Ви обираєте, як саме дитина буде готуватися до школи: самостійно або з вашою підтримкою. Але, якщо ви прагнете звільнити власний час, і водночас дати дитині найкращі можливості – тоді запрошуємо в захопливий світ IT разом з нами!

Залиште номер і ми допоможемо підібрати курс

Зроби крок до успішного майбутнього сьогодні

Child looks up!