Новини

Підготовка до НМТ: як швидко підготуватись на високий бал

Прокрутити вниз
Опубліковано:

Підготовка до НМТ у 2023 році. Через повномасштабну війну, так само як і в минулому, проведення звичайного ЗНО неможливе через повномасштабну війну. Замість цього, абітурієнти для вступу на бакалавріат у 2023 році складатимуть національний мультипредметний тест (НМТ) з трьох предметів, один з яких тепер можна обрати самостійно.

Основні предмети, як і торік, будуть українська мова та математика. Серед предметів на вибір з’явились історія України, іноземна мова (англійська, німецька, французька, іспанська), біологія, хімія та фізика.

Основна сесія НМТ розпочнеться 5 червня, тому тим, хто планує складати тест та вступати до вишу, настав час активно повторювати вивчене і засвоювати новий матеріал.

Підготовка до НМТ: у цій статті Школа GoMother розкаже, як підготуватися до НМТ з основних предметів та історії України, а також які підходи є ефективними при повторенні/вивченні матеріалу з інших дисциплін.

Яким буде НМТ-2023

УЦОЯО засвідчує, що завдання на НМТ повністю відповідатимуть змісту програми ЗНО з усіх названих предметів.

Тести з української мови, історії України, хімії та біології будуть складатися з 30 завдань різної складності. У математиці буде 22 завдання, в іноземній мові – 32, а у фізиці – 20.

Тривалість тестування складатиме 180 хвилин. На кожний блок відведено по 60 хвилин, але учасники матимуть можливість самостійно розподілити свій час.

НМТ буде проводитися у дві сесії:

– Основна сесія: з 5 по 23 червня.
– Додаткова сесія: з 11 по 24 липня.

Демонстраційні варіанти завдань та онлайн-тестувальники вже доступні та рекомендуються для використання під час підготовки до НМТ. Ви можете знайти їх за посиланням.

НМТ буде проводитися у спеціально обладнаних комп’ютерних аудиторіях закладів освіти, які вважаються тимчасовими екзаменаційними центрами (ТЕЦ) у різних населених пунктах.

Також українські абітурієнти, які проживають за кордоном через війну, зможуть скласти НМТ. Наразі МОН підтвердило домовленість про проведення НМТ у 21 країні.

Підготовка до НМТ: основні підходи

✅ Крок 1: Виявлення слабких місць
Перегляньте програму ЗНО і пройдіть декілька демонстраційних тестів з предметів, які ви складатимете на НМТ. Аналізуйте свої результати та визначте теми, в яких вам слід зосередитися під час повторення.

✅ Крок 2: Активне навчання
Пасивне навчання, таке як просте прослуховування лекцій або перечитування підручників, не є ефективним. Замість цього, використовуйте свідому практику або активне навчання. Після вивчення теоретичної частини переходьте відразу до виконання практичних завдань. Цей підхід допоможе закріпити знання на практиці.

✅ Крок 3: Аналіз помилок і корекція
Після виконання завдань аналізуйте свої помилки. Визначте прогалини та поверніться до теоретичних матеріалів для повторного опрацювання. Потім знову виконайте практичні вправи. Продовжуйте практикуватися, поки не досягнете ідеального результату. Важливо зрозуміти, що складність в навчанні та вправах свідчить про ваш прогрес.

Ці підходи допоможуть вам ефективно підготуватися до НМТ та засвоїти необхідні знання з усіх предметів.

✅ Крок 4: Повторення матеріалу 
Для кращого запам’ятовування забутого, невивченого або нового матеріалу рекомендується повторювати його кілька разів у різних інтервалах часу.

Ми радимо використовувати практику відкладеного повторювання. Вам необхідно вивчити складний для вас матеріал, а затим повернутись до нього наступного дня для повторення, далі через декілька днів, потім через тиждень, два. Таким чином, ви збільшуєте проміжок часу між повтореннями. Це дозволяє вам повторювати матеріал знову і знову, але робити це в ефективний спосіб. Ви повторюєте саме тоді, коли починаєте забувати.

Принцип розподіленого повторення часто використовується при вивченні іноземних мов, але насправді він є універсальним і може застосовуватися до будь-якого предмета.

Як підготуватися до НМТ з математики?

Підготовка до НМТ з математики, потрібно звернути увагу на такі теми, як алгебра і геометрія, які вивчалися у школі. Основні блоки тесту включають наступні теми:

  • “Числа і вирази”;
  • “Рівняння, нерівності і їх системи”;
  • “Функції”;
  • “Ймовірність випадкової події, вибіркові характеристики (середнє значення), аналіз діаграм та графіків”;
  • “Планіметрія”;
  • “Стереометрія”.

підготовка до НМТ

Під час підготовки до НМТ, рекомендується приділити особливу увагу функціям, їх властивостям та графікам. Також, варто практикуватися у розв’язуванні завдань з параметром, оскільки це є прогнозованим елементом тесту.

Для ефективної підготовки, рекомендується скласти план і виділяти щоденно щонайменше дві години на тренування. Це дозволить “зануритися” у математику та систематично тренувати мозок, розвивати навички розв’язування задач і вправ, а також пам’ять.

Під час тестування, дозволено використовувати деякі довідкові матеріали, такі як формули з геометрії, логарифми, матеріали з тригонометрії тощо. Проте, рекомендується активізувати зорову пам’ять і запам’ятати розташування основних формул, рисунків та таблиць, що часто використовуються. Це дозволить зекономити час на пошук необхідних формул.

Підготовка до НМТ з математики може використовувати тогорічні  тести, а також посібники, які містять вправи та теорію. Ось декілька, що будуть корисними:

  • Математика. Підсумковий тренажер для підготовки до НМТ-2023
  • Посібники від авторів О.С. Істер, Ю.О. Захарійченко, Л.П. Гальперіна, А.М. Капіносов та інших.

Також корисними є онлайн-платформи, які містять багато матеріалів для комплексної підготовки до НМТ з різних предметів, таких як “На урок”, “Мій клас”.

Загальна системність вивчення теорії та її практичного застосування є ключем до успішного складання тесту. Важливо регулярно вдосконалювати навички розв’язування задач і вправ, а також пам’ятати вивчені формули та властивості. Зібрання достатньої кількості тренувальних завдань і практика щодня допоможуть підготуватися до НМТ з математики більш ефективно.

Підготовка до НМТ з української мови

Зміст завдань НМТ з української мови охоплює наступні теми:

1. Фонетика, графіка, орфоепія, орфографія.
2. Лексикологія, фразеологія.
3. Будова слова, словотвір.
4. Морфологія.
5. Синтаксис.
6. Стилістика.
7. Розвиток мовлення.

УЦОЯО повідомив, що у цьогорічних тестах менше уваги буде приділено розділам “Стилістика” та “Розвиток мовлення” через комп’ютерний формат тестування, який не дозволяє використовувати завдання з письмовими розгорнутими або короткими відповідями.

Зміст завдань НМТ з української мови включає теми, які охоплюються програмою ЗНО.

підготовка до НМТ

Підготовка до НМТ: 3 важливі пункти

  1. Виокремити теми, які потребують більш детального вивчення, шляхом виконання 7-8 демонстраційних варіантів НМТ або ЗНО попередніх років.
  2.  Уважно проаналізувати помилки, звертаючи увагу на повторювані орфограми/пунктограми у кожному варіанті.
  3.  Виконувати якомога більше завдань та тестів, щоб набути практики, оскільки завдання НМТ/ЗНО часто мають схожу структуру, але різні умови.

Радимо звернути увагу на наступні теми чи завдання:

1. Типи односкладних речень.
2. Відокремлені члени речення.
3. Відмінювання числівників.
4. Розділові знаки у безсполучниковому складному реченні.
5. Правопис прислівників, зокрема окремо.
6. Фразеологізми.

Оскільки учні найчастіше допускають помилки саме в завданнях, пов’язаних з перерахованими темами.

Найефективнішим підходом під час підготовки до таких тестів є систематичність! Рекомендуємо працювати над вдосконаленням знань з мови протягом щонайменше трьох разів на тиждень по 2-3 години.
Лише виконання тестів не є ефективним способом у підготовці до НМТ, набагато краще спочатку прочитати правило стосовно теми, а далі закріпити вивчене правило виконанням вправ та тестів.

Під час підготовки до НМТ рекомендуємо використовувати такі посібники:

  1. З. Тищенко, І. Літвінова. “Українська мова та література. Тестові зошити”.
  2. І. Літвінова, С. Бутко, Ю. Гарюнова, З. Тищенко. “Українська мова. Інтерактивний довідник-практикум із тестами”.
  3. І. Хворостяний. “Українська мова: лайфхаки. ЗНО без зайвої напруги”.

Крім того, під час підготовки до НМТ можна скористатися безплатними платформами:

Як підготуватись до НМТ з історії України

Всупереч тому, що історія України цього року стала необов’язковим предметом на національному зовнішньому незалежному оцінюванні (НМТ), Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО) передбачає, що більшість учасників все ж обере історію України як третій предмет для складання тесту.

Блок історії України на НМТ буде складатись з завдань, що стосуються періоду від 1914 року до початку XXI століття. Завдання з історії України охоплюватимуть такі теми, як Україна під час Першої світової війни, початок Української революції, боротьба за відновлення державності, встановлення комуністичного тоталітарного режиму, Україна під час Другої світової війни, умови десталінізації та інші.

У блоку історії України на НМТ буде 20 завдань, з яких 15 будуть варіантів з вибором однієї правильної відповіді з чотирьох варіантів, а 5 завдань будуть на встановлення відповідності.

Під час підготовки до НМТ з історії України можна скористатися такими ресурсами: тестами минулих років, які розміщені на сайті УЦОЯО, відеороз’ясненнями до завдань ЗНО минулих років, короткими тематичними тестами в онлайн-тестувальнику з історії України на сайті Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти, а також тренажером з історії України на тому ж сайті. Ці ресурси допоможуть краще запам’ятати дати історичних подій, пам’ятки з історії України та містять тестові завдання з зображенням історичних персоналій та інше.

Закликаємо учнів не зазубрювати сухі факти, адже в контексті історії України краще працює розуміння контексту подій. Одним з ефективних методів є створення опорного конспекту, в якому виписуються ключові цифри, дати, прізвища, визначення і т.д. Після кожного розділу рекомендується закрити підручник і спробувати відтворити у пам’яті всі ключові моменти, які були записані у конспекті.

підготовка до НМТ

Поради, що будуть корисні під час підготовки:

✅ Для систематизації ключових подій в історії України можна використовувати діаграми та часові шкали, створювати блок-схеми або генеалогічні дерева.

✅ Під час підготовки до НМТ корисно переглядати короткометражні документальні фільми, що допомагають надати “життя” сухим фактам з підручників за допомогою емоцій та яскравих зображень. Для цього можна скористатися такими ресурсами:

– YouTube-канал “Історична правда”;
– YouTube-канал “Історія без міфів”;
– YouTube-канал “WAS: Популярна історія”.

✅ Ефективним методом також є створення асоціацій між подіями або історичними постатями та особистими речами: віком, улюбленими серіалами, кумирами або інтересами. Можна зв’язати певну дату з випуском улюблених пісень, фільмів або книг.

✅ Намагайтеся не лише запам’ятовувати дати, але й розуміти причинно-наслідкові зв’язки. Наприклад, якщо потрібно запам’ятати кілька уній, таких як Кревська, Люблінська, Городельська та Берестейська, встановіть між ними логічні зв’язки.

Школа GoMother має кваліфікованих репетиторів з усіх шкільних предметів, що можуть допомогти абітурієнтам швидко підготуватись до НМТ. Наша мета доступно викласти інформацію та роз’яснити теми, які складні для учня. Такий індивідуальний підхід гарантує високий результат на екзаменаційних тестах. Ми маємо онлайн формат занять та завжди раді бачити вас для очних занять у м. Київ. 
Бажаємо вам легкої підготовки та високих балів! 

Залиште номер і ми допоможемо підібрати курс

Зроби крок до успішного майбутнього сьогодні

Child looks up!