Новини

Платформи та ігри, які навчать дітей програмувати

Прокрутити вниз
Опубліковано:

Програмування давно стало доступним і для дітей. Діти швидше дорослих засвоюють новий матеріал і мають мотивацію та інтерес до пізнання чогось нового.  Мова програмування для дітей та ігри, що допоможуть освоїти кодинг.

Мова програмування для дітей – Scratch

Scratch – популярна програма, розроблена для дітей, для вивчення програмування. Ця програма створена на основі конструктора Lego. З його допомогою можна створювати мультфільми й двомірні флеш-ігри. В меню доступні готові герої, їх можна редагувати. За допомогою скриптів, представлених у вигляді пазла, можна програмувати рухи і мову, змінювати зовнішність, реакцію на дії користувача й інші параметри. Scratch дозволить швидко і просто розібратися з основами кодинга і зацікавить дитину у вивченні програмування далі. Через те, що дитина буде бачити результати своєї роботи.
IT школа Gomother розробила курс вивчення Scratch. На цьому курсі викладач на практиці допоможе освоїти основи кодинга і допоможе розібратися в програмі Scratch. Скретч відмінна програма для самих маленьких діток.

Як зацікавити дитину в програмуванні, коли настільні комп’ютери й ноутбуки настільки потужні, що цікавіше грати в 3D-ігри?

Гра Cargo-Bot

Бразилець, Руї Віана (Rui Viana), написав гру для iPad, використовуючи власне сам планшетний комп’ютер. У Cargo-Bot нам належить програмувати кран, щоб він розміщував вантажні контейнери в зазначеному порядку. Сам код писати не треба, це було б нудно. Гра навчає азам програмування в цікавішій формі: одна дія — це інструкція, сукупність інструкцій — програма. Крок крана — це дія або інструкція, серія кроків з повторенням — цикл. Також просто розповідається і про цікавіші речі — наприклад, про оператора розгалуження (брати тільки сині ящики, а якщо попався жовтий ящик — перемістити в іншу точку).
Мета в Cargo-bot – розмістити контейнери за менше число інструкцій. Чим менше затратили ходів, тим вище оцінка. Всього в грі передбачено 36 рівнів.

Cod Builder для Minecraft

Cod Builder дозволяє писати модифікації для популярної гри Minecraft: змінювати навколишнє середовище, час доби, задавати дії для персонажів. В меню доступні три редактори – MakeCode (вбудований), Scratch (у вигляді вебдодатки) і Tynker (є бібліотека готових скриптів). Ця програма — частина освітньої програми Minecraft Education, тому спочатку потрібно зареєструватися в програмі, потім завантажити Minecraft Education Edition і Cod Builder. Це безкоштовна демоверсія на англійській мові. Якщо ваша дитина захоплений грою Minecraft, то це програма зацікавить її в програмуванні.

Гра CodMonkey

Зовні гра виглядає, як звичайна онлайн-гра. При цьому для ігрової механіки, як і в Codemonkey, використовується написання коду. Всьому цьому платформа поступово вчить. Потрібно розуміти англійську на базовому рівні — але діти й так швидко розберуться. Мета кожного рівня — взяти банан, для цього потрібно рахувати кроки, розвертатися і долати перешкоди. Гравцеві пропонуються команди, з яких він пише код. Потім цей код запускається, і можна відразу бачити результат.

Ігри Blockly від Google

Бібліотека компанії Google, яка дозволяє з готових блоків створювати веб та Android- додатки. Для дітей розробники створили серію ігор, що дозволяє крок за кроком вдатися в принципи роботи бібліотеки. Кожна гра вчить окремим принципам — задавати колір, форму об’єкта, приводити в рух, реагувати на рух інших об’єктів. Програма складається з блоків, що відповідають за потрібні функції, потім користувач бачить, як вона виглядає на мові JavaScript. У кожній грі 10 рівнів. Наприклад, в Pond Tutor після проходження рівня пропонується повторити програму JavaScript. Остання гра Pond – битва між чотирма качками на ставку. Завдання гравця — запрограмувати свою качку так, щоб вона реагувала на інших качок, стріляла по них і в результаті перемогла. Бібліотека переведена на російську мову.

Ресурс Code.org

Code.org – некомерційний освітній вебресурс, в створенні якого брали участь розробники з Google, Facebook і Microsoft. Даний сервіс буде корисний як дітям молодшого віку, так і викладачам інформатики, які хочуть допомогти новачкам і всім охочим освоїтися у світі програмування. На сайті можна знайти велику кількість уроків, кожен з яких становить собою невелику головоломку. В процесі навчання основам програмування вам допомагатимуть герої з мультфільмів та ігор, включаючи Angry Birds, Minecraft і Star Wars.

Однозначно, вивчати програмування варто з молодшого віку, бо за програмістами майбутнє сучасного світу. Розробники необхідні вже зараз в будь-якій сфері бізнесу. Мова програмування для дітей — крок в успішне майбутнє.
Курси програмування для дітей знаходяться в Києві на м. Житомирська, Академмістечко, в с. Святопетрівське.

Залиште номер і ми допоможемо підібрати курс

Зроби крок до успішного майбутнього сьогодні

Child looks up!