Новини

Правила оформлення Python-коду

Прокрутити вниз
Опубліковано:

Насправді Пайтон це дуже цікава мова сьогоднішнього програмування. Для багатьох фахівців ця мова не застаріє ніколи. Написання коду цією мовою одночасно може тішити своєю простотою та зацікавити своїми можливостями.

Курси пайтон для дітей

програмування пайтон для дітей
програмування пайтон для дітей

Може здатися, що така мова програмування, як Пайтон, буде досить складною для дитини, проте це не так. Пайтон один із найдоступніших для розуміння мов програмування. Дітям буде дуже цікаво пізнавати цю мову і почувати себе маленькими програмістами.

Як правильно оформляти код у Пайтоні

Насправді, Пайтон це потрібна мова програмування, знання якого знадобляться будь-якому, навіть програмісту-початківцю. Однією з цікавих тем у вивченні Пайтон є правильне оформлення коду.

Насправді, як і в багатьох мовах програмування, Пайтон має свої строго окреслені правила щодо оформлення коду. Це зачіпає багато моментів цієї мови.

Розглянемо докладніше правила оформлення коду Пайтон.

Відступи

Під час роботи з Пайтон рекомендується використовувати 4 пробіли на кожен рівень відступу. Деякі версії Пайтона не дозволяють змішування табуляції та пробілів у відступах. Завдання програміста розставити відступи лише за допомогою пропусків.

Використання точок з комою

Якщо ви працюєте з Пайтоном, пам’ятайте, що не слід розділяти рядки, а також команди коду, що знаходяться на одному рядку, використовуючи крапки з комою.

Приклад правильного поділу рядків коду
a = ‘String’
b = 15
c = 7.2

Дужки

курси python для дітей
курси python для дітей

Що стосується дужок, використовуєте їх тільки так, де це потрібно. Не слід застосовувати їх у виразах з return або по відношенню до умовної конструкції. В останньому випадку це може бути доречним лише, якщо потрібно перенести рядок коду. Дужки будуть також доречними тоді, коли Вам потрібно створити кортеж.

Прогалини у виразах та інструкціях

При роботі з Пайтон не можна ставити прогалини всередині дужок.

Приклад правильно поставленої прогалини
pineapple(pine[1], {apple: 2})

Також не слід ставити прогалини перед дужкою, яка відкриватиметься, якщо ця дужка служить для початку списку аргументів, індексу або зрізу.

Приклад правильно поставленої прогалини
get_number_of_guests(2)

У Пайтоні не можна ставити пробіли перед такими знаками як точка, кома або крапка з комою. Ви можете поставити їх після цих знаків, якщо вони стоять саме в кінці рядка.

Довжина рядків

Довжина рядків теж заслуговує на окрему увагу. Не робіть рядки довгими, його довжина має бути максимум 79 символів. Також не використовуйте зворотний сліш для того, щоб перейти на новий рядок.

У Пайтоні існує можливість об’єднувати рядки за допомогою круглих та фігурних дужок. Якщо код цього вимагає, Ви можете додати додаткові дужки навколо Вашого виразу.

Імена

Що стосується визначення імен у Пайтоні, відразу слід сказати, що не використовуйте імена, що складаються лише з одного символу, якщо це не лічильник і не ітератори. Також не можна використовувати такі літери як “l”, “O”, “I” як ідентифікатори, які складаються з однієї літери. Це правило створено з тієї причини, що в залежності від шрифту ці літери можуть сплутатися з цифрами 0 і 1. Якщо Вам дуже потрібно у Вашому коді поставити літеру “l”, виберіть її заголовний варіант у вигляді “L”.

Імена функцій

Імена функцій мають бути з маленьких літер, тоді як слова потрібно розділяти символом, що означає підкреслення.

Правильний варіант оформлення імені
my_variable = ‘Variable’.

Коментарі

Привчіть себе до того, що Ваші коментарі мають бути закінченими пропозиціями та мати чітко сформульовану думку. Перше слово у Вашому коментарі має починатися з великої літери. Після завершення написання пропозиції для коментаря не забудь поставити два рази пробіл. Пам’ятайте, що коментарі мають бути написані лише англійською мовою.

Таким чином, ми розглянули основні правила оформлення коду в Пайтоні. Незважаючи на складність деяких його розділів, програмування саме на Пайтоні це справді цікаве та захоплююче заняття для дітей у наш час. Цей факт визначається, як ми казали, простотою правил цієї мови. Почати вивчення програмування з Пайтон це найкраще, що може зробити підліток, який зацікавився сферою кодування.

Курси для дітей

Наша школа “IT школа Go-Mother”  пропонує навчання сучасним мовам програмування та роботі з цікавими програмами та платформами. З нашою допомогою Ваша дитина зможе пізнати сферу IT технологій без прогалин у отриманих знаннях, а також попрактикуватися у застосуванні отриманих знань, аж до створення власних ігор, сайтів та додатків. Наші викладачі допомагатимуть Вашому на всіх етапах навчання.

Наші курси проходять online або на локаціях: м. Академмістечко, м. Житомирська. Як платформа для занять в онлайн форматі ми пропонуємо discord або hangouts. Ми працюємо всі сім днів на тиждень і надаємо своїм учням вибір

Залиште номер і ми допоможемо підібрати курс

Зроби крок до успішного майбутнього сьогодні

Child looks up!