Новини

Що таке лінійна графіка?

Прокрутити вниз
Опубліковано:

Курси для починаючих художників

Лінійна графіка – одна з основних технік створення креслень, ескізів, малюнків або схем. Вона контрастно співвідносить лінії з поверхністю паперу. Цей контраст, разом з нахилом,товщиною, кривизною та протяжністю ліній дає різне сприйняття зображуваного – плоского чи просторового.  Ми маємо курси для починаючих художників, де розповідаємо як різні матеріали, інструменти і прийоми створюють різні фактури лінії, через що змінюється відчуття матеріальності предметної форми зображення. 

Чому саме лінія? Лінія є найрозповсюдженішим видом зображення. Це пов’язано з особливістю людського зору – будь-який об’єкт сприймається спочатку через його контур, тобто зовнішню лінію. Око дозволяє сприймати контур не як одну лінію, а як сукупність ліній з характеристиками структурних якостей предмету. Лінійне сприйняття передає мозку інформацію про розмір, масу, форму і ракурс об’єкта. Основою утворення будь-якого зображення також є лінія, тому вона є зображуваним інструментом в лінійній графіці.

Лінія може бути різною за товщиною, що відображає дальність контурів обєкта на кресленні або ескізі: 

  1. Тонка лінія використовується для об’єктів на задньому плані; 
  2. Середня лінія – лінія з трохи більшим натиском для середнього плану;
  3. Товста лінія. Об’єкт з товстими контурами буде на передньому плані. 

Окрім ліній в лінійній графіці використовується штрих – різкий доторк інструментом до паперу. Він впливає на заповнення форми, її об’єм чи плоскість. Також штрих не має самостійного значення як елемент графічного креслення, а йде в доповненні з лініями чи іншими штрихами. 

Курси для починаючих художників

Чи ви знали, що лінійний спосіб вираження архітектурних проектів зародився ще в Древньому Єгипті? З 15 століття же були відомі креслення кораблів і споруд. Тогочасні архітектори та інженери виконували їх за допомогою всього трьох інструментів:

  • лінійки, 
  • циркуля, 
  • рейсфедера.

Цікаво знати, що креслення, виповнені ще 500 років тому, не сильно відрізняються від сучасної архітектурної та інженерної документації. Звісно, що різниця в стилі та характері оформлення креслення початку 15 століття і теперішнього креслення є, проте сама суть мови зображення об’єктів така ж сама. Щоб навчитися мові лінійної графіки достатньо всього почати курси художнього малювання, а далі все залежить від особистих якостей людини, таких як, наприклад, професійна культура.

Залиште номер і ми допоможемо підібрати курс

Зроби крок до успішного майбутнього сьогодні

Child looks up!