Новини

Особливості синтаксису Пайтон

Прокрутити вниз
Опубліковано:

Пайтон для дітей – першій крок для майбутніх программістів. Мова програмування Python достатньо легка як синтаксично так і з точкі зору логіки та використання. В цій статті ми розберемо особливості синтаксису цієї мови.

Пайтон для дітей – курс присвяченний, перш за все, дати розуміння алгоритмів, читання коду, розуміння його та написання.

Деякі особливості синтаксису мови:
  • Кінець строки є кінцем інструкції тобто вам не потрібно використовувати точку з комою кінці строчки
  • Python, як мова програмування в своєму синтаксисі не має операторних дужечок, замість цього блоки виділяються відступами.
  • Для того щоб табелювати вашу інструкцію треба лише робити відступи.
  • Вкладені інструкції об’єднуються в блоки за рахунок величини відступів. Відступи можуть бути будь-якими, головне щоб вони були однакові для всіх вкладених інструкцій блоку.
  • Вкладені інструкції в мові програмування Пайтон записуються одним шаблоном.
  • Коли основна інструкція завершується двома крапками, тоді за нею розташовується вкладенний блок коду. Зазвичай він – з відступом під строчкою основної інструкції.
  • Відступи слугують не тільки для того, щоб збивати їх у блоки, а й для того, щоб краще читався ваш код. Чисте  написання коду є запорукою гарного розуміння цього коду.
Ведучі запеклі суперечки з приводу що краще використовувати чотири пробіли або один таб. Але кожен розробник вирішує це особисто для себе. На функціювання коду або на його виконання це не впливає.
Щодо базового синтаксису мови програмування Пайтон:
  1. Мова програмування Python типізована. Вам треба буде працювати як мінімум з двома типами даних: це числа та строки. Є ще різні типи даних, наприклад – десяткові дроби. Для того щоб зрозуміти який тип об’єкта, можна застосувати функцію type
  2. Операції з числами. Основні операції в пайтоні це: сума, різниця, множення, ділення та піднесення до степеня. Щодо операцій над строками то тут є дві операції: конкатенація та повторення декілька разів.
  3. Для того щоб присвоїти значення змінної використовують знак = ,а для порівняння беруть ==. Для збільшення значення змінної чи додавання до строки використовують оператор + = , а для зменшення – = . Всі ці операції можуть взаємодіяти з більшістю типів, і як ми вже бачимо зі строками теж.

Програмуванню Python краще навчитися, виконуючи постійні завдання на практиці. Тому на зволікай приєднуйся до занять по вивченню мови програмування Пайтон з нами! І на кожному уроці ти будеш створювати програми практично.

Мова програмування Пайтон має наступні структури даних:
  • Списки. Списки схожі на одномірні масиви.
  • Кортеж. Кортежі це незмінні списки.
  • Словники. Словники це теж списки, але індекси можуть бути будь-якого типу, а не тільки числові.

Залиште номер і ми допоможемо підібрати курс

Зроби крок до успішного майбутнього сьогодні

Child looks up!