Новини

Scratch – навчання програмуванню з користю для дитини

Прокрутити вниз
Опубліковано:

Навчання програмуванню для дітей зі Scratch

Навчання в Скретч – чи так це важко?

Навчання програмуванню в Скретч, за чутками, протікає в найкреативніший із способів. В принципі, вивчення програмування для дітей – набагато складніше, ніж здається. Адже якщо дорослі мають якусь мотивацію до написання кодів, малюки можуть швидко втратити інтерес.

Для початку визначимо, про що ж мова. Scratch – це візуально орієнтоване середовище програмування. Простіше кажучи, це програма, за допомогою якої діти можуть створювати свої власні проєкти і доторкнутися до програмування, не прописуючи вручну код. Навчання Скретч відбувається в ігровій формі, а результат можна побачити відразу. До речі, IT-школа Go Mother пропонує курси з програмування, на яких ми також креативимо у Скретч.

Скретч однозначно «дитяча мова програмування», адже він був розроблений спеціально для школярів і навіть дошкільнят ще в 2007 році фахівцями МIT. У його основі закладено використання графічних блоків, які і дозволяють вводити команди.

Навчання програмуванню – переваги роботи зі Scratch

1) Розвиток логічного мислення

Дитина продумує результат подій при використанні різних блоків, а також будує власні алгоритми. Все це запускає активне мислення, за що відповідає ліва півкуля мозку. Все відбувається в невимушеному ігровому форматі. Таким чином, здібності дитини до роботи в IT-сфері та, що не менш важливо, бажання до цього, що не обтяжуються словом «треба».

2) Розвиток творчого мислення

Найголовніше – показати дитині, що в програмуванні теж можна висловити свій талант і втілити найяскравіші ідеї. Безліч блоків із різноманітними командами дозволяють створити цілий мультфільм, при чому, зробити це по зубам навіть дошкільнятам. До того ж, дитина отримує моментальний зворотній зв’язок: видно, став кіт наздоганяти мишку чи ні, чи пострибав м’ячик і так далі.

3) Прищеплює інтерес до всієї IT-сфери

Програмування в Скретч, безумовно, допомагає і в профорієнтації. Заняття сприяють придбанню базових навичок із написання коду. Складні терміни, які використовують дорослі, тут подаються доступною мовою в зрозумілій формі. Багато закономірностей діти вже встигли простежити у власному житті.

4) Можливість проводити час за комп’ютером, навчаючись

Усі батьки знають, що замість вивчення нудної інформатики дитина швидше обере якісь ігри або ролики в мережі. То чому б не поєднати приємне з корисним? Скретч мало чим відрізняється від комп’ютерних ігор, тут такий само барвистий інтерфейс і можливість власноруч керувати своїм персонажем. Усе залежить лише від фантазії і логічного мислення гравця. До того ж, розвивається дрібна моторика пальців рук, адже вони активно задіяні.

5) Структурування даних

Програмістові дуже важливо вміти «передбачати» майбутнє свого коду, збираючи всю інформацію в своїй голові по поличках. Цей навик можна прокачати вже з малих років, і Скретч в цьому відмінно допоможе. Черги, списки, двовимірні масиви – дитина швидко опанує всіма потрібними структурними одиницями. У цьому допомагають власноруч створені ігри на зразок «Лабіринту» або «Змійки».

6) Самостійний видобуток знань

Застосовувати свій практичний досвід і виводити з нього закономірності, перевіряти власні припущення шляхом експериментів – первинне завдання, коли справа стосується такої речі, як програмування в Скретч. Теорія випливає з практики, аж ніяк не навпаки у випадку з цим середовищем програмування.

7) Немає страху зробити помилку

Працюючи в Скретч, дитина не боїться зробити помилку, адже все можна легко справити за пару кліків. До того ж, результат відразу можна побачити, програвши свій мультфільм або гру. Програма сама вкаже на помилку і запропонує шляхи її вирішення.

Вивчення програмування для дітей – Скретч у цьому найкращий

Головне, що ніяких вікових обмежень немає – впораються дітки будь-якого віку, що вже вільно користуються комп’ютером. А починаючи з 13-14 років дитина, яку зацікавила мова програмування Scratch, може приступати до вивчення такої високорівневої мови програмування як Python.

Айті школа для дітей Go Mother теж працює зі Скретч, який ще називають «дитяча мова програмування». Ми створюємо власні мультфільми з новачками в Скретч всього за 90 хвилин! Записуйтеся на айті курси для дітей, програмування – не тільки високооплачувана, але і дуже творча професія.

Залиште номер і ми допоможемо підібрати курс

Зроби крок до успішного майбутнього сьогодні

Child looks up!