Новини

Програмування тільки для хлопців – міф

Прокрутити вниз
Опубліковано:

Існує думка, що програмування не для дівчаток. Якщо зайти в будь-яку IT-компанію, представниць прекрасної половини людства рідко зустріти в кабінеті, де ведеться розробка продукту. Курси програмування для дітей — перший крок до успіху в IT сфері. Але так було не завжди та, швидше за все, так буде не завжди. Але звернімося до історії IT сфери.

Перший у світі програміст

Дійсно, першим програмістом була жінка, на ім’я Ада Лавлейс. У 1833 році познайомившись з Чарльзом Беббідж, який був винахідником і хотів створити перший у світі аналітичний механізм, Ада написала першу програму до нього. Ада Лавлейс була прекрасним математиком, тому прекрасно розуміла потенціал такого пристрою. Таким чином, вона вперше створила скрипт, який може вирішувати завдання, які через труднощі обчислень практично неможливо вирішити вручну.
Перша програма включала умовну програму управління, винайдену Баббедж, повторення циклів операцій. Ада написала перший підручник з програмування.

Але оскільки Беббідж не зміг реалізувати свою задумку в реальність і перший ПК не винайшов. І програма Лавлейс залишилася тільки на папері. Але від цього цінність коду, так само як і спроби зробити перший автоматизований алгоритм, не зменшилася.

Коли жінки поступилися чоловікам?

З появою перших цифрових комп’ютерів в 40-х роках двадцятого століття жінки знову опинилися в центрі нових технологій. Чоловіки не цікавилися написанням програм, вони хотіли займатися створенням «заліза». Джин Дженнінгс, Мерлін Вескофф, Рут Лихтерман і інші були першими в команді програмістів, які працювали з тодішнім новим комп’ютером Eniak.

Жінки також писали програмне забезпечення для перших комп’ютерів, які працювали в приватному секторі економіки. Наприклад, Грейс Хоппер — одна з творців першого у світі компілятора. А мова Фортрана була оптимізована зусиллями Френ Аллен.
У міру зростання попиту на програмування расові стереотипи також руйнувалися. Таким чином, Арлін Лі стала першою чорношкірою жінкою-програмістом в Канаді, незважаючи на те, що в той час в цій країні, як і в США, ставлення до чорних було вкрай ворожим.

Коли все змінилося

Приблизно в 80-х роках ХХ століття ситуація стала кардинально мінятися. У професію стали приходити чоловіки. І якщо до цього часу співвідношення чоловіків і жінок в програмуванні було практично рівним, то з середини 80-х кількість жінок-програмістів стало скорочуватися. Наприклад, у 2010 році тільки 17,6% всіх випускників комп’ютерних наук були жінками.
Експерти вважають, що однією з причин початку відсторонення жінок від професії стала поява перших ПК. До цього випускники вузів не мали досвіду роботи з комп’ютерами. Відповідно, всі були в рівних умовах.
З появою перших ПК молоді люди почали вивчати основи програмування. Відповідно, до середини 80-х років ХХ століття молоді люди ще до закінчення ВНЗ досконало володіли комп’ютерами й засвоїли базові концепції програмування.

Ще одна причина, по якій кількість чоловіків в цій професії різко зросла, — це стереотипи, які нав’язувалися корпоративним менеджерам. Вони вважали, що чоловіки-ботаніки, які проводять весь свій вільний час за комп’ютером, зроблять цю роботу найкраще. Існувала думка, що успішно «кодувати» можуть тільки чоловіки, і це закладено в їх природі. У Кремнієвій долині, до речі, дотепер приблизно того ж думки.

Гендерна дискримінація також зіграла важливу роль. Жінки-програмісти почали йти з професії. Це пов’язано з тим, що вони бачили несправедливість, коли чоловіки з нижчою кваліфікацією отримували керівні посади.

Спроби змінити ситуацію

Ще в кінці 90-х років ХХ століття ситуацію намагалися змінити. Наприклад, в Університеті Карнегі-Мелон намагалися зрівняти кількість випускників-програмістів. Тому замість поділу за статтю студенти були розділені на групи в залежності від їх досвіду. При надходженні перевагу більше не віддавалася студентам, які програмували до університету. Це дозволило через деякий час збільшити відсоток студенток до 42%.

У сучасному світі соціальних мереж жінки поступово повертаються в професію. Програмісти більше не ведуть асоціальний спосіб життя і не заблоковані від решти суспільства. Навпаки, вони працюють над технологіями, які міцно увійшли в наше життя і є невіддільною частиною практично будь-якого обивателя. Природно, це стало причиною того, що інтерес до розробки з боку прекрасної половини людства значно виріс.

На курси IT школи Gomother приходять навчатися не тільки хлопчаки, а й дівчатка. Успішніше чи чоловіча стать в IT сфері? Звичайно, ні. Все залежить від мотивації й бажання дитини й дівчатка цілком можуть конкурувати з протилежною статтю. Курси програмування для дітей — відмінний спосіб вивчити програмування. В IT школа Gomother є різні напрямки, тому кожна дитина зможе вибрати напрямок виходячи з цілей в програмуванні. У нас 2 формату навчання: онлайн і в офісі. Ми знаходимося на м. Академмістечко, м. Житомирська.

Залиште номер і ми допоможемо підібрати курс

Зроби крок до успішного майбутнього сьогодні

Child looks up!